Recepty

PALAČINKY Z POHANKOVÉ MOUKY

SUROVINY NA 1 PORCI: 60 g pohankové mouky 150 ml mléka 1 vejce olej na potření pánve POSTUP: Suroviny smícháme a na rozpálené pánvi smažíme palačinky. Z uvedeného množství surovin připravíme jednu porci, a to tři kusy palačinek. My jsme použili mouku z neloupané pohanky, proto mají palačinky tmavší barvu. To však nic nemění na jejich výborné chuti. K dostání se samozřejmě také světlá varianta této mouky. Pohanková mouka je skvělá volba, pokud chcete vyzkoušet zdravější variantu klasických palačinek z bílé pšeničné mouky. Také je bezlepková, vhodná tedy pro osoby s intolerancí na lepek. ...

AVOKÁDOVÝ KRÉM

SUROVINY NA 2 PORCE: 3 ks avokádo 40 g proteinu 2 lžíce medu 1 lžíce kokosového oleje hrst kustovnice čínské (goji) voda POSTUP: Kustovnici si předem namočíme do vody a necháme nabobtnat, postačí pár hodin. Avokáda oloupeme a odstraníme pecku. Vložíme je do mixéru spolu s medem a proteinem, dolijeme vodou, ve které jsme máčeli kustovnici. Množství vody záleží jen na Vás - pokud chcete mít krémovější nebo spíše tekutou konzistenci. Rozmixujeme, navrch ozdobíme kustovnicí. Vyzkoušejte! V létě přidejte led a rozmixujte, vznikne tak velmi osvěžující zmrzlina... ...

PALEO PIZZA

Bezlepkové těsto na pizzu s nízkým obsahem sacharidů. SUROVINY: 45 g mandlové/kokosové mouky 55 g chia semínek 1 vejce 2/3 čajové lžičky sody mozarella 1 lžíce olivového oleje 2 lžíce vody sůl, pepř, oregano, sušený česnek Mozzarelu nastrouháme najemno. Spojíme všechny sypké suroviny, přidáme vejce, mozarellu, olej, jednu lžíci vody - druhou lžíci přidáme jen podle potřeby. Těsto necháme 5 minut odležet. Poté rukama vypracujeme 0,5 - 1 cm silný korpus požadovaného tvaru. Pečeme na pečícím papíře 10-15 minut v troubě předehřáté na 190°C. Poté korpus vyjmeme, poklademe zeleninou, šunkou, sýrem apod. Pečeme dalších 10-15 minut....

PALEO KOKOSOVÝ CHLÉB

SUROVINY: 160 g kokosové mouky 100 g strouhaného kokosu 6 ks vajec 400 g smetanového jogurtu 4 lžíce medu 2 lžičky sody 1 lžička kardamonu 1 lžička pravé vanilky špetka soli POSTUP: Formu vymažeme kokosovým olejem nebo vyložíme pečícím papírem (nejvhodnější je tzv. forma na biskupský chlebíček). Troubu předehřejeme na 175 °C. Ve větší míse utřeme vejce s medem a přidáme jogurt. Přidáme prosátou mouku a ostatní sypké suroviny - strouhaný kokos, sodu, špetku soli, kardamon a vanilku. Směs smícháme v hladké těsto a přelijeme do formy. Pečeme 35 minut na 175 °C, poté formu přikryjeme alobalem a pečeme ještě dalších 10 minut. Hotový paleo kokosový chléb necháme vychladnout a můžeme podávat, uvedené množství postačí na 12 plátků. Výborný je chléb také opečený a potřený čerstvým...

ŠPALDOVÉ RIZOTO S DÝNÍ

SUROVINY NA 4 PORCE: 1 menší dýně hokkaidó 200 g špaldových krup 400 ml vody 150 ml bílého vína 1 středně velká cibule 1 lžíce kokosového oleje himalájská sůl, pepř, kari, tymián PŘÍPRAVA: V hrnci rozehřejeme kokosový olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli. Až začně cibule zlátnout, přidáme na malé kostky nakrájenou dýni (hokkaidó jako jediný druh dýně můžeme konzumovat i se slupkou, nemusíme ji tedy odstraňovat). Dýni chvilku opékáme, poté podlijeme vínem. Až se víno odpaří, přidáme sůl, čerstvě mletý pepř, kari a tymián, podlejeme vodou a necháme dýni dusit do změknutí. Podle potřeby vodu přidáváme. Špaldouvé kroupy propláchneme, vložíme do hrnce, osolíme a zalijeme vodou. Vaříme na mírném plameni 40 - 50 minut. Podle potřeby přidáváme vodu, pokud se vyvaří a kroupy ještě n...

CITRÓNOVÝ KOLÁČ

Troubu předehřejeme na 200°C. Vypracujeme těsto, kterým vyložíme kulatou formu či zapékací mísku o průměru 22 cm tak, aby těsto pokrývalo nejen dno, ale i okraje formy.  Pečeme 10-15 minut, jakmile korpus začně růžovět, vyjmeme ho z trouby. KORPUS. 1 šálek kokosové mouky 1/2 šálku strouhaného kokosu 3 vejce 1/4 šálku másla 2 lžíce kokosového oleje 1 lžíce medu 1 lžíce vody špetka soli CITRONOVÝ KRÉM 3 žloutky 3/4 šálku xylitolu 1 šálek citronové šťávy (4 větší citrony) cintronová kůra 3 lžíce neochucené želatiny 1/2 šálku vody 1 a 1/4 šálku smetany ke šlehání 30% Ze 4 větších citronů vymačkáme šťávu a nastrouháme kůru. V hrnci vyšleháme žloutky spolu xylitolem, citronovou šťávou a kůrou. Směs zahříváme 6-8 minut, dokud mírně nezhoustne. POZOR - směs ne...

SACHARIDOVÝ REFEED

SUROVINY 2 hrnky rýže basmati 2 hrnky nastrouhaných jablek 2 banány goji borůvky fíky rozinky skořice xylitol Rýži uvaříme v dvojnásobném množsví vody. Hotovou rozprostřeme na dno větší mísy. Na rýži navrstvíme nastrouhaná jablka a rozinky (předem namočené do vody, stejně jako goji), ochutíme xylitolem a skořící. Rovnoměrně posypeme borůvkami, přidáme goji, poklademe na plátky nakrájeným banánem a fíky....

Polévka z řapíkatého celeru

SUROVINY: řapíkatý celer 250 g   voda/zeleninový vývar 1 l                     smetana 150 ml mrkev 150 g máslo 30 g čerstvě mletý pepř velká cibule 1 ks zázvor 1 cm         sůl POSTUP: Na másle osmažíme nadrobno nasekanou cibuli. Přidáme omytý řapíkatý celer nakrájený na 1–1,5 cm velké kousky a po cca 2–3 minutách přisypeme na kolečka nakrájenou mrkev.Po krátkém zarestování zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, přidáme na plátky nakrájený zázvor, osolíme a vaříme do změknutí zeleniny.Vyndáme 1/3 uvařené mrkve a celeru děrovanou naběračkou a necháme stranou.Zbytek polévky rozmixujeme tyčovým mixérem, ochutíme pepřem a smetanou. Vařenou mrkev s celerem vrátíme zpět do hrnce a necháme krátce prohř...

CHIA PUDINK

SUROVINY NA 1 PORCI 2 polévkové lžíce chia 20 g proteinu banán hrst rybízu lžíce kokosového leje Chia semínka si namočíme do 250 ml vody, necháme je nabobtnat (alespoň 3 hodiny). Přelijeme do mixéru spolu s ovocem, přidáme 20 g proteinu a lžíci kokosového oleje. Důkladně promixujeme, aby byla semínka rozemleta - jen tak z nich naše tělo vstřebá živiny (pokud by byla vcelku, projdou zažívacím traktem, aniž by byly využity jejich prospěšné látky - především vápník). Výborná je také kombinace chia semínek s borůvkami a goji....