SUROVINY:
- řapíkatý celer 250 g
- voda/zeleninový vývar 1 l
- smetana 150 ml
- mrkev 150 g
- máslo 30 g
- čerstvě mletý pepř
- velká cibule 1 ks
- zázvor 1 cm
- sůl
POSTUP:
Na másle osmažíme nadrobno nasekanou cibuli. Přidáme omytý řapíkatý celer nakrájený na 1–1,5 cm velké kousky a po cca 2–3 minutách přisypeme na kolečka nakrájenou mrkev.
Po krátkém zarestování zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, přidáme na plátky nakrájený zázvor, osolíme a vaříme do změknutí zeleniny.
Vyndáme 1/3 uvařené mrkve a celeru děrovanou naběračkou a necháme stranou.
Zbytek polévky rozmixujeme tyčovým mixérem, ochutíme pepřem a smetanou. Vařenou mrkev s celerem vrátíme zpět do hrnce a necháme krátce prohřát.