Proč zařadit kokosové produkty do svého jídelníčku ?

kokosáTento článek vznikl na základě zkušeností a názorů podloženými studiemi z blogů pana Dr. Axe a Dr.  Berga. Za nás jsou to rozhodně důvěryhodné zdroje a to, co píší a hlásají, nám dává smysl a s velkou  většinou názorů jsme se shlédli. Pan Dr. Axe mimo jiné založil funkční medicínské centrum v Nashvillu, které  se stalo jednou z nejznámějších klinik na světě, spolupracoval se širokou škálou sportovců, napsal několik  slavných bestsellerů a dívá se na jídlo jako na lék. A pan Dr. Berg také pomáhá lidem v oblasti výživy a  dalších sesterských odvětví tohoto tématu ( čínská medicína, alternativní techniky, ...), vyvíjí doplňky stravy  a je vášnivým zastáncem a propagátorem Keto stravy.

 Jaké jsou tedy benefity kokosových produktů ?

 1. Zlepšuje zdraví srdce snížením krevního tlaku a cholesterolu

 Zhruba 50 % tuku v kokosech je kyselina laurová. Tato kyselina má antibakteriální a antivirové   účinky. Podle nedávných studií je kyselina laurová ochranným typem mastné kyseliny, která nebyla   spojena s negativními změnami hladiny cholesterolu a zdá se, že dokonce podporuje zdraví srdce.

 Protože kokosové ořechy obsahují minerály důležité pro krevní oběh a kontrolu krevního oběhu, je   kokosové mléko užitečné také pro snížení krevního tlaku, udržení pružnosti a bez tvorby plaků. Například  hořčík může pomoci v boji proti úzkosti , stresu a svalovému napětí. Pomáhá také oběhu a udržuje uvolněné svaly. To vše je důležité pro prevenci srdečních záchvatů.

Honza  42. Vytváří svalovou hmotu a pomáhá hubnout tuk

Je možné díky kokosovému mléku přibrat na váze? Studie zjistily, že mastné kyseliny triglyceridů se středním řetězcem (MCT), které se nacházejí v kokosových produktech, skutečně pomáhají zvyšovat energetické výdaje a dokonce zvyšují fyzickou výkonnost . Po cvičení potřebují svaly také spoustu živin - včetně elektrolytů, jako je hořčík a draslík k opravě odbourané tkáně a jejímu růstu.

Vzhledem k tomu, že kokosové mléko obsahuje vysoký obsah zdravých tuků , pomůže vám to se zasytit a předcházet tím přejídání nebo časté svačinky během dne. Přejídání či přehánění to s častou konzumací jídla může způsobit přibírání na váze, pokud trvale konzumujete více kalorií, než ve skutečnosti potřebujete.

3. Obsahuje elektrolyty a zabraňuje únavě

Ačkoliv kokosová voda má vyšší zdroj elektrolytů, kokosové mléko poskytuje také důležité minerály, jako je draslík a hořčík, které jsou potřebné k udržení objemu krve, regulaci zdraví srdce a prevenci dehydratace nebo průjmu. Obzvláště ve velmi horkém počasí, po cvičení nebo po nemoci, elektrolyty pomáhají předcházet vyčerpání, úpalům, srdečním problémům, bolestem svalů nebo křečím a nízké imunitě.

Kokosové mléko také obsahuje typy MCT  , které váš mozek snadno používá pro energii, aniž by bylo nutné zatěžovat trávicí trakt žlučovými kyselinami jako některé jiné tuky. Kokosové mléko je skvělé jídlo pro váš mozek , protože kalorie kokosového mléka poskytují mozku rychlý a efektivní zdroj energie . Mozek je vlastně primárně tvořen tukem a jeho řádné fungování závisí na jeho stálém proudu.

weig 4. Pomáhá s nekonečným bojem zhubnout

 Podle studie provedené School of Dietetics and Human Nutrition na McGill University:

Spotřeba stravy bohaté na MCT má za následek větší ztrátu tuku (tukové tkáně) ve srovnání s mastnými  kyselinami s dlouhým řetězcem, pravděpodobně v důsledku zvýšeného energetického výdeje a oxidace   tuku pozorované při příjmu MCT. MCT lze považovat za látky, které pomáhají při prevenci obezity nebo  potenciálně stimulují hubnutí.

Jako jídlo s vysokým obsahem MCT může být kokosové mléko velmi výborným  spalovačem tuků . Tuky  jsou součástí „vyvážené stravy“. Poskytují pocit plnosti a spokojenosti . To může pomoci předcházet  přejídání se, časté svačinky, chuť k jídlu a z toho plynoucí přibírání na váze.

Kokosové mléko také hydratuje a pomáhá trávicím orgánům, jako jsou játra a ledviny, správně  fungovat. To pomáhá metabolizovat tuk a odstraňovat odpad z těla, poskytuje nezbytné mastné  kyseliny kromě jiných minerálů, které podporují hubnutí a detoxikaci.

5. Zlepšuje trávení a zmírňuje zácpu

Dobře hydratovaný trávicí trakt je důležitý pro prevenci nebo léčbu zácpy. Kokosové mléko nezpůsobuje trávicí obtíže jako běžné mléko, které může vyvolat nesnášenlivost na mléčnou bílkovinu - kasein. Vyživuje také zažívání díky elektrolytům a zdravým tukům, zlepšuje zdraví střev a brání stavům, jako je IBS.

6. Balancuje krevní cukr a kontroluje cukrovku

Obsah tuku v kokosovém mléce může pomoci zpomalit uvolňování cukru do krevního řečiště. To vede k lepší kontrole hladiny inzulínu a zabraňuje vzniku cukrovky. To je jeden z důvodů, proč je kokosové mléko obzvláště dobré přidat do sladkých receptů, jako jsou dezerty. MCT v kokosovém mléce je preferovaným zdrojem energie pro tělo než cukr.

7. Pomáhá předcházet anémii (chudokrevnost) koko

Ačkoli obsah železa v kokosovém mléce není příliš vysoký ve srovnání s potravinami, jako je maso ze zvířete krmené trávou nebo bio maso, stále poskytuje dobrý zdroj železa na bázi rostlinné říše, které může přispívat k prevenci anémie. Jíst celou řadu potravin, které dodávají tělu železo (jako luštěniny, čočka, quinoa, špenát, ořechy a semena, zelenina a výrobky z kokosových ořechů) může každý, jedlíci masa i vegetariáni .

8. Zabraňuje zánětům kloubů a artritidě

Studie naznačují, že MCT v kokosovém mléce mají určité účinky proti stárnutí a můžou snižovat zánět. Zánět je spojen s bolestivými stavy, jako je artritida a obecné bolesti kloubů nebo svalů. Kokosové mléko místo rafinovaného cukru je užitečné zejména pro lidi s artritidou (nebo jinými autoimunitními stavy), protože cukr je prozánětlivý a souvisí s nízkou imunitou, bolestí a otokem.

9. Zabraňuje vředům

Vědci zjistili, že kokosové mléko může pomoci snížit výskyt vředů ještě lépe než kokosová voda. Když bylo krysám s vředy podáno kokosové mléko, došlo ke snížení velikosti vředů asi o 56 %. Studie zjistila, že kokosové mléko mělo ochranné účinky na ulcerózní žaludeční sliz.

10. Zklidňuje pokožku

Použití tohoto oleje jako zvlhčovače se v posledních letech stalo velmi populární, zejména když se lidé snaží vyhýbat parabenům a jiným potenciálně tvrdým přísadám. Studie ukazují, že při aplikaci na suchou pokožku může kokosový olej skutečně zlepšit obsah vlhkosti v pokožce. Může také pomoci předcházet transepidermální ztrátě vody , která je do značné míry zodpovědná za suchou pokožku. Může zklidnit podmínky jako dermatitida a ekzém. Poskytuje protizánětlivé účinky potlačením zánětlivých markerů v kůži. Může dokonce působit jako mírný opalovací krém na kůži a vlasy, blokující asi 20% škodlivých ultrafialových (UV) paprsků. To samozřejmě nestačí k nahrazení běžného opalovacího krému, ale určitě to stojí za zmínku.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz