ŠPALDOVÉ RIZOTO S DÝNÍ

SUROVINY NA 4 PORCE:

  • 1 menší dýně hokkaidó
  • 200 g špaldových krup
  • 400 ml vody
  • 150 ml bílého vína
  • 1 středně velká cibule
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • himalájská sůl, pepř, kari, tymián

PŘÍPRAVA:

V hrnci rozehřejeme kokosový olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli. Až začně cibule zlátnout, přidáme na malé kostky nakrájenou dýni (hokkaidó jako jediný druh dýně můžeme konzumovat i se slupkou, nemusíme ji tedy odstraňovat). Dýni chvilku opékáme, poté podlijeme vínem. Až se víno odpaří, přidáme sůl, čerstvě mletý pepř, kari a tymián, podlejeme vodou a necháme dýni dusit do změknutí. Podle potřeby vodu přidáváme.

Špaldouvé kroupy propláchneme, vložíme do hrnce, osolíme a zalijeme vodou. Vaříme na mírném plameni 40 - 50 minut. Podle potřeby přidáváme vodu, pokud se vyvaří a kroupy ještě na skus nejsou dostatečně měkké.

Uvařené špaldové kroupy promícháme s dýní, do horkého pokrmu můžeme přidat strouhaný sýr, např. parmezán, výborný je také kozí sýr.

Špaldové kernotto s dýní je zahřívací pokrm, výborně se hodí v  chladných podzimních a zimních dnech.