Paleo Powder [R]evolutionary Magnesium, 180 kapslí

Kód: 3846
Doporučujeme
Neohodnoceno
Značka: Paleo Powders
849 Kč –5 %
magn6
849 Kč –5 % 799 Kč 713,39 Kč bez DPH
Skladem
Můžeme doručit do:
27.2.2024

Hořčík je kritický minerál pro lidské tělo, který řídí aktivitu tisíců enzymů zahrnujících asi 80% známých metabolických funkcí.
Dnešní moderní strava, demineralizace potravin a zpracování/rafinace potravin jsou faktory, které je třeba vzít v úvahu při zkoumání hořčíku ve formě doplňku stravy. Hořčíkové kapsle Paleo Powders obsahují dvě přírodní, vzájemně se doplňující, formy hořčíku v kombinaci se dvěma přírodními, komplexními, multinutričními potravinovými faktory, což je na poli hořčíkových doplňků stravy doslova revoluční věc.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Navzdory svému významu pro lidské zdraví zůstává hořčík jedním z nejméně prozkoumaných minerálů. Existuje mnoho mylných představ o hořčíku vyplývajících z ignorování kritických faktorů. Patří mezi ně nejen typy/formy hořčíku, absorpční profil a rovnováha či synergie/komplexnost celistvých zdrojů. Paleo Powders formulují doplňky na bázi celistvých potravin, které poskytují velké výhody všem, kteří se snaží prospívat a fungovat více v souladu s naší starou biologií.

Svět, ve kterém dnes žijeme, je úplně jiný než svět, ve kterém jsme se vyvinuli jako Homo sapiens. Potraviny, které jíme, a živiny, které potřebujeme, jsou možná jedním z nejjasnějších příkladů tohoto obrovského nesouladu mezi naším minulým prostředím a současnou realitou. Protože již běžně nejíme „od nosu k ocasu“, nejíme divoké lokální rostliny nebo čerstvě sklizené a zralé sezónní ovoce a zeleninu. Díky tomu jsme méně robustní, šťastní a zdraví! Paleo Powders® se snaží praktickým a zručným způsobem přivést zpět to, co v moderní stravě chybí. Tyto výrobky jsou založeny na přírodě a jsou kompatibilní s vaší rodovou biochemií a DNA. 

Hořčík je minerál jehož nedostatek ovlivňuje negativně každou úroveň člověka, zejména pak sportovce. Ať už Vás občas bolí hlava, býváte unavení, trpíte svalovými křečemi nebo se Vám třeba špatně usíná, může to být právě nedostatkem hořčíku. Všeobecně vždy doporučujeme řešit problémy tohoto typu v první řadě příjmem všech důležitých vitamínů a minerálů a úpravou stravy. Magnesium je králem mezi minerály, stejně jako vitamín D je králem mezi vitamíny.

Doporučená denní dávka 

S denní doporučenou hodnotou pro dospělé odhadovanou a stanovovanou mezi 320 až 420 mg/den (13–17 mmol/den) je denní příjem 3,6 mg/kg nezbytný k udržení rovnováhy hořčíku za normálních fyziologických podmínek. Splnění tohoto doporučeného příjmu je pro mnohé reálnou výzvou. Důvodů je více. Potravinové zdroje s vysokým obsahem hořčíku jsou např. listová zelenina (78 mg/porce), ořechy (80 mg/porce), kuřecí maso (41 mg/porce), kakao a čokoláda (50 mg/30g porce) makrela atlantická (82 mg/porce).

Jednotlivě žádná z těchto potravin, přestože jde o top zdroje zkrátka nenabízí zvlášť vysoké procento doporučené denní dávky dokud by jsme jí nekonzumovali opravdu obří množství. Mnoho ovoce a zeleniny ztratilo za posledních 100 let velké množství minerálů a živin (nedostatek minerálních látek a stopových prvků v zemědělské půdě oficiálně zaznamenal a ohlásil již americký Senát v roce 1936. Jejich rada pro každého Američana proto už tehdy byla, aby minerály a stopové prvky denně doplňoval. O 86 let později se stále ještě obecně neví, jak velký je nedostatek v půdě, v zemědělských plodinách a tedy i u lidí). Vaření zeleniny může způsobit dodatečnou ztrátu až 80 % obsahu hořčíku. Hořčík v pitné vodě tvoří asi 10 % denního příjmu. Zvýšené používání změkčené/čištěné vody z vodovodu však i tento zdroj hořčíku rovněž ohrozilo.

Homeostáza a distribuce hořčíku

Jakmile je hořčík v krvi, je rychle absorbován do tkání svalů (obsahujících 27 %) a kostí (53 %) a řady dalších tkání (19 %). Krev a tkáňový hořčík jsou v neustálém stavu výměny. Ledviny, které dokážou filtrovat až 2400 mg hořčíku denně a mohou vyloučit 5 % až 70 % tohoto hořčíku v závislosti na mnoha proměnných, jako je stres, výkon a celkový zdravotní stav jsou jedním z hlavních orgánů hospodařících s minerály v těle obecně. Exkreci iontů hořčíku mají tedy na starosti ledviny.

Je hodně faktorů, které donutí ledviny vylučovat hořčík(např. metabolická acidóza). Hlavním orgánem, kde se hořčík vstřebává je však tenké střevo, též dochází k resorpsi i v tlustém střevě (dále GIT). 60-70% iontů hořčíku se vyloučí stolicí, tedy záleží na stavu vašich střev při resorpci hořčíku (negativně působí - malabsorpční syndrom, celiakie, chronické střevní záněty, cystická fibróza a další). Nesmíme opomenout, že na míru přijatých iontů z GIT má velký vliv složení stravy, hormonální vyváženost v našem organismu a v neposlední řadě stav střev (negativně působí např. chronické střevní záněty a další potíže).

Mezi některé faktory zvyšující resorpci iontů hořčíku patří:

  • Vitamín D (není na mysli prekurzor cholecalciferol), ale jeho aktivní metabolit kalcitriol, o tom, že skoro všichni nemáme optimální hodnoty vitamínu D není třeba psát (doporučuji biochemické vyšetření),
  • Parathormon (PTH) - podílí se na přeměně prekurzoru vitamínu D na aktivní formu a tím nepřímo pomáhá resorpci hořčíku,
  • Růstový hormon (HGH) - a jeho optimální hladiny,
  • Tyroxin - hormon štítné žlázy (T4) - folikulární buňky potřebují ke správné funkci jód (více není lépe),
  • Vitamín B6 - pyridoxin (rozpustný ve vodě, přirozený zdroj: játra, vepřové maso, makrely, vejce, špenát, avokádo, ořechy...).

Faktory, které snižují nebo blokují resorpci iontů hořčíku

  • Strava extra bohatá na tuky a bílkoviny.
  • Strava s vysokým obsahem iontů Ca a Zn (pozor na vyváženost stravy, vápník a zinek soutěží s ionty hořčíku a transportní systémy; tedy nejíst zinek spolu s hořčíkem, podobně nejíst vitamín C se selenem),
  • Pozor na vlákninu (převaha vlákniny, uměle dodané - psyllium, nebo přirozené např. ze zeleniny; pozor na přílišné dodržování některých alternativních výživových stylů).
  • Aldosteron (prekurzorem je cholesterol, souvislost s connovým syndromem, tedy pozor na nevhodný životní styl - stres, nadmíra tuků ve stravě...).
  • Medikace - pozor na ATB, některé imunosupresory, theofylin (respirační léčba), anfotericin B (širokospektrální antibiotikum na mykózy), chemoterapeutika a antibiotika blokují transport magnesia v ledvinách (TALH) - hlavně při dlouhodobém užívání, digoxin (srdeční onemocnění)...
  • Diabetes, alkoholismus.
  • Stres a vysoká hladina kortizolu. 

Důležité

  • Hořčík má ústřední roli při aktivaci 3 751 proteinů ovlivňujících tisíce enzymových systémů. To značně překračuje „300 -500“ enzymových procesů běžně uváděných v online zdrojích.
  • Úprava pitné vody a zpracování potravin odstranilo přirozeně se vyskytující hořčík z našeho běžného prostředí. Mezitím moderní životní styl (často extrémní) způsobuje, že naše těla spalují to málo hořčíku, které v sobě máme a dostávají se snadno do deficitu.
  • Hořčík je čtvrtým nejhojnějším minerálem ve vašem těle, ale kationty hořčíku jsou druhým nejhojnějším v buňkách. Může regulovat několik dalších kationtů, včetně sodíku, draslíku a vápníku.
  • Mitochondrie koncentrují ionty hořčíku.
  • Hořčík může být centrálním regulátorem mitochondriální funkce a metabolismu.
  • Hořčík je zodpovědný za správné fungování základních metabolických procesů, mj. syntézy DNA, včetně replikace a svalovou kontrakci. Hraje zásadní roli při tvorbě energie.
  • Nesmíme zapomínat, že většina biologických enzymů katalyzují stresovou reakci pomocí hořčíku.

Schválená zdravotní tvrzení pro hořčík

  • Hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
  • Hořčík přispívá k elektrolytické rovnováze
  • Hořčík přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
  • Hořčík přispívá k normální činnosti nervové soustavy
  • Hořčík přispívá k normální činnosti svalů
  • Hořčík přispívá k normální syntéze bílkovin
  • Hořčík přispívá k normální psychické činnosti
  • Hořčík přispívá k udržení normálního stavu kostí
  • Hořčík přispívá k udržení normálního stavu zubů
  • Hořčík se podílí na procesu dělení buněk 

bublina a nařízení

FORMULACE PALEO POWDERS (R)EVOLUTIONARY MAGNESIA (1.-4.)

1. Magnesium Oxide Monohydrate (MgO.H2O) – hydro hořčík

Monohydrát oxidu hořečnatého je vysoce účinná a efektivní přírodní forma čistého hořčíku extrahovaného z Mrtvého moře. Tato forma hořčíku je lepší v intracelulární absorpci než většina běžně dostupných typů a přípravků hořčíku přičemž je 100% přírodní.

Monohydrát oxidu hořečnatého je speciální forma oxidu hořečnatého s molekulou vody jako součástí molekulárního vzorce. To nemusí znít příliš převratně. Voda je ale pro správné fungování hořčíku zásadní. Přidáním vody k molekule hořčíku se vytvoří hydratovaný kationt hořčíku.

Hořčík je hydrofilní prvek. To znamená, že může fungovat pouze tehdy, když je v prostředí přítomný dostatek vody. Přidáním molekuly vody je tento kritický faktor zaručen na molekulární úrovni. Díky výsledné rapidní rozpustnosti a vynikajícímu mechanismu absorpce v těle se zvyšuje biologická dostupnost.

2. Přírodní komplex mořského hořčíku

Hořčík z divokého mořského salátu (Ulva lactuca) je přirozeným celistvým zdrojem hořčíku. Tento plnohodnotný hořčíkový komplex, ve kterém je přírodní hořčík organicky vázaný uvnitř buněčných struktur řas, dodává nejen vysokou přirozenou koncentraci hořčíku, ale také další látky přítomné v divokém mořském salátu, což poskytuje synergickou kombinaci a komplexnost podtřženou organickou formou.

Divoký mořský salát je organicky a udržitelným způsobem sklízen u francouzského a argentinského pobřeží. Zpracování se provádí šetrným a chytrým způsobem precizně, aby výtažek. 

Monohydrát oxidu hořečnatého a hořčík z divokého mořského salátu jsou dvě vysoce biologicky dostupné formy hořčíku, ale mají různé rychlosti vstřebávání. Monohydrát oxidu hořečnatého se vstřebává velmi rychle, zatímco hořčík z divokého salátu má pomalejší rychlost vstřebávání, protože se nejprve musí uvolnit z potravinového (celistvého) komplexu.

Na rozdíl od mnoha jiných minerálů může být hořčík absorbován po celé délce gastrointestinálního traktu. Využitím tohoto fyziologického přínosu, použitím dvoustupňového přístupu k absorpci ještě dále zvýšíme schopnost těla absorbovat hořčík, protože ne všechen hořčík se uvolňuje ve stejnou dobu. 

magnes1

3. Mořský fytoplankton

Mořský fytoplankton utvářel život na Zemi během své rozsáhlé evoluční historie. Předpokládá se, že představuje více než 45% čisté primární fotosyntetické produkce na Zemi. Fytoplankton je tedy základem mořských potravních ekosystémů a má obrovský dopad na celý globální biosystém. Fytoplanktonem se živí paralelně 99% života v Oceánu a poskytuje cca 70-92% veškerého kyslíku, co na zemi dýcháme. 

Fytoplankton nejsou mořské rostliny, ale jednobuněčné vodní organismy, které lze nalézt ve slaném i sladkovodním prostředí. Základem veškerého života na Zemi je historie planktonu, která sahá více než 3 miliardy let zpět. Tyto mikroorganismy jsou zodpovědné za vytváření atmosféry planety Země a umožňují rozkvět života. Díky svému složení je mořský fytoplankton schopen neuvěřitelně snadno pronikat do buněčných membrán. Tato vlastnost umožňuje fytoplanktonu dodávat koncentrované nutriční přínosy přímo do lidských buněk, než aby byly zadržovány v zažívacím traktu nebo rozloženy játry. Fytoplankton je neuvěřitelná celistvá potravinová matrice živin, která obsahuje nejen široké spektrum (stopových) minerálů, ale také fosfolipidy Omega 3, všechny esenciální aminokyseliny, vitamíny, jód, antioxidanty, speciální mastné kyseliny, volné fosfolipidy, pigmenty a další.

magnes2

4. Devětkrát pražená korejská fialová bambusová sůl

Výroba této soli trvá tradičně přes 3 roky a to podle pečlivé a složité metody. Mořská sůl se suší na slunci, ukládá se do bambusových trubic pěstovaných po dobu nejméně 3 let a je pokryta speciálním jílem bohatým na minerály. Bambusové trubky se poté umístí do pražící pece na borové dřevo a všechny tyto kroky se 9 krát opakují! „Láva“ soli, která vzniká při vysokých teplotách 2500°C, vytváří menší molekuly, které jsou pro tělo mnohem snadněji vstřebatelné. Proces také odstraňuje toxické prvky. Díky vysokým teplotám pražení aktivní uhlík a síra z bambusu způsobí, že sůl zfialoví.

Tato bambusová fialová sůl je součástí nejznámějších tradičních léčebných postupů v asijských zemí. Bambusová sůl obsahuje více než 70 esenciálních stopových minerálů a mikroživin. Bambusová sůl je velmi koncentrovaná a má skutečně malou molekulovou velikost. Normální molekula soli je poměrně velká, a proto zůstává v krevním řečišti a vytahuje vodu z buněk. Bambusová sůl se však snadno vstřebává i vylučuje, díky své mini molekulové velikosti.

magnes3

Rozdíl PALEO POWDERS 

Přijetím dvou různých přírodních forem hořčíku s komplementární rychlostí vstřebávání a přidáním fascinující směsi živin byl vytvořen úžasný a silný doplněk hořčíku. Je vhodný pro každého, kdo hledá vyšší terapeutickou dávku, stejně jako pro ty, kteří chtějí doplnit svou denní výživu jen o ten malý, ale důmyslný kousek navíc.

Mírná dávka hořčíku na kapsli - ÚČEL

Protože se minerály vstřebávají optimálněji v menších dávkách užívaných během dne a abychom nezahltili tělesné systémy nebo molekulární dráhy využívající hořčík, Paleo Powder nepoužívá účelně vysoké množství hořčíku na kapsli, která se běžně používá ve většině hořčíkových produktů na trhu. Zvolili nižší dávku 50 mg elementárního hořčíku na 1 kapsli a denní dávku 6 kapslí A/NEBO dle potřeby pro případných 50-300 mg individuálně! Pokud je dávkování během dne nepraktické nebo nemožné, je však samozřejmě možné užít celou dávku současně. Doporučujeme však rozprostřít dle filosofie výše alespoň na 2 dávky. Díky nižším dávkám je tento produkt také mnohem vhodnější např. pro lehčí jedince a děti.

Optimalizace hořčíku

1. Hydratace: zapíjejte hořčík velkým množstvím vody. Hořčík je hydrofilní sloučenina, a proto ke správnému fungování potřebuje vodu. Dbejte na dostatečný pitný režim v průběhu dne. Pokud 3-6x za den zapijete tento hořčík po menších dávkách (případně i s dalšími výživnými doplňky stravy) velkým množstvím vody.

2. Sluneční světlo: ujistěte se, že se dostatečně vystavujete slunečnímu záření/správnému světlu. To zvyšuje vaši vlastní produkci vody v mitochondriích, kde je uloženo mnoho hořčíku. Správný stav hořčíku je zase nutný k přirozené tvorbě dostatečného množství vitamínu D ze slunečního záření.

3. Zvládání stresu: Stres nepříznivě ovlivňuje hodnoty hořčíku, ať už je špatný nebo dobrý (eustres).

Benefity tohoto produktu

  • Přesné dávkování s možností individuálního rozložení po méně mg,
  • 100% přírodní složení a důmyslná formule,
  • Dvě formy hořčíku s dvojím účinkem: Hydro hořčík z Mrtvého moře + Celistvý komplex z mořského hořčíku
  • Dva podpůrné přírodní multiminerály: Mořský fytoplankton s více než 60 esenciálními živinami + 9X fialová bambusová sůl s více než 70 minerály a prvky

Formy hořčíku

Magnesium glycinát - chelátová forma hořčíku (běžně 14% elementárního hořčíku u Albionu magnesia je to 18%) 
Magnesium oxid - nechelátová forma vázaná na organickou kyselinu nebo mastnou kyselinu, obsahuje cca 60% elementárního hořčíku (vstřebatelnost cca 4%)
Magnesium chlorid/laktát - obsahuje cca 12% elementárního hořčíku, nicméně je efektivnější než magnesium oxid
Magnesium sulfát/hydroxid - typická laxativa, obsahuje cca 42% elementárního hořčíku
Magnesium karbonát/uhličitan hořečnatý - používá se též na překyselení žaludku, obsahuje cca 29 - 45% elementárního hořčíku
Magnesium taurát - kombinace hořčíku a aminokyseliny (taurine) 
Magnesium citrát - obsahuje cca 12% elementárního hořčíku, podobně je na tom magnesium aspartát (vstřebatelnost u obou je až 70%)
Magnesium orotát - cca 7% elementárního hořčíku z tablety
Magnesium glukonát - cca 6% elementárního hořčíku z tablety (vstřebatelnost cca 56%)

Potraviny (100 gramů) obsah hořčíku (mg):

  • Mořské řasy, agar - 770 mg
  • Koriandr list (koření) - 694 mg
  • Dýňová semínka, sušené - 535 mg
  • Kakao, suchý prášek, neslazené - 499 mg
  • Bazalka - 422 mg
  • Semena kmínu (koření) - 386 mg
  • Para ořechy, sušené - 376 mg
  • Petržel - 372 mg
  • Mandlové máslo - 303 mg
  • Syrovátka, sladká - 176 mg
  • Pórek - 156 mg
  • Kapusta, syrová - 88 mg
  • Špenát - 79 mg

 Je důležité upřednostnit potraviny z EKO produkce - chemická hnojiva a pesticidy nepřispívají k optimálním hodnotám hořčíku v půdě.

magnes4

Pro maximální potenciál doplňku s hořčíkem nekombinujeme s mlékem a ideálně bez potravin na seznamu níže. Magnesium totiž interferuje s fosforem a draslíkem:

  • Strava bohatá na fosfor (maso i drůbež, ořechy, mléko a luštěniny).
  • Strava bohatá na draslík (avokádo, banány, pomeranče, brambory, mléčné výrobky a vajíčka).
  • Některé další zdroje bohaté na hořčík, jak mnozí z vás tuší nemusí být vyhovující i ze zdravotního pohledu, proto je nemá smysl upřednostňovat:
  • káva
  • čaj
  • oříšky
  • luštěniny (fytáty, fosfor)
  • celozrné cereálie
  • mléčné výrobky (problematické kvůli obsahu vápníku - antagonista)
  • tofu (pokud sóju jíte, tak se podívejte po fermentované verzi nigari - magnesium chlorid se používá v procesu výroby pro sražení sojového mléka)
  • kravské mléko (antagonista vápník - interference na svalové úrovni při svalové kontrakci)

Pro koho je vhodné doplňovat hořčík

Tento minerál naše tělo využívá každý den pro různé funkce jako je např. pohyb svalů, srdeční tep a produkce hormonů. Ačkoli existuje mnoho přírodních potravin obsahujících hořčík, je vhodné jej doplňovat, protože může být obtížné konzumovat dostatečné množství pouze prostřednictvím stravy. Zde jsou některé z běžných příznaků nedostatku hořčíku:

  • Svalové křeče (záškuby, neklid, třes)
  • Bolesti hlavy
  • Mozková mlha
  • Únava
  • Problémové spaní

Hořčík je ideální doplněk při :

  • nadměrné stresové faktory (stres se podílí na vylučování hořčíku z těla, vysoký kortizol)
  • vysoký krevní tlak,
  • křeče v dolních končetinách,
  • migrénu, úzkost, podrážděnost, deprese,
  • srdeční choroby (naprosto klíčový pro kardiovaskulární zdraví, někteří lékaři podávají hořčík před některými operacemi),
  • nestabilní hladinu cukru v krvi,
  • nespavost
  • problémy s obezitou
  • osteoporózu
  • cukrovka (pokud jste rezistentní na inzulín dochází k problému v ukládání hořčíku a začne jeho vylučování močí; nedostatek ovlivňuje
  • produkci energie - vyčerpání hořčíku předchází inzulínové rezistenci)
  • syndrom neklidných nohou

magnes5

Doporučený denní příjem iontů hořčíku je (což průměrně odpovídá 15 mmol Mg2+):

  • pro dospělého muže cca 400 mg
  • pro dospělou ženu cca 300 mg.
  • Pro muže starší 31 let platí cca 420 mg denně, pro ženy cca 320 mg denně.

Česká etiketa produktu (registrováno jako doplněk stravy na MZE a SZPI od 11/2022):

 magnes7

Výhradní distribuce pro ČR/SR:  Adam Raw, Metylovice 552, Metylovice 73949 IČ: 03452824

Upozornění: Tento produkt byl uveden na trh jako doplněk stravy. Produkt nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék ani není určen jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte nikdy doporučené dávkování. Ukládejte vždy mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost je vyznačena na dně obalu. Účelem všech informací zde uvedených není zvýšení spotřeby a prodeje produktů. Nevybízíme Vás k nevhodnému, nestřídmému nebo neopodstatněnému užívání produktů. Vždy si pečlivě prostudujte českou etiketu/příbalový leták, účinné látky a použití produktů konzultujte s lékařem nebo lékárníkem.

Doplňkové parametry

Kategorie: Minerály
Forma: kapsle
Typ: minerál, doplněk stzravy
Doporučené denní dávkování: až 6 kapslí
Velikost balení: 180 kapslí
Počet dávek v balení: minimálně 30
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz