Ambrosia (Perga - pokrm Bohů) - ČR čerstvá, hnědé sklo 500g

Kód: 3149
Neohodnoceno
1 690 Kč 1 469,57 Kč bez DPH
Skladem
Můžeme doručit do:
4.10.2022

Čerstvý včelí chléb výhradně od Českých včel z horských oblastí. 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Dle Řecké mytologie existuje legenda : Olympští Bohové popíjeli nektar, nápoj věčné krásy a zdraví ( údajně med a voda) a konzumovali Ambrosii (včelami zpracovaný pyl), uchovávající nesmrtelnost, sílu a věčné mládí. 

Plně celistvá přírodní potravinaJde o čistý lokální květový pyl, který je speciálně přepracován včelami přímo v jejich úle. Tak jako lidé si kvasí své potraviny, tak i včely si nechávají svůj pyl prokvasit. Díky tomuto procesu vznikají velice důležité substance bez vnějšího zásahu. Pyl je produkt samčích pohlavních orgánů rostlin (prašníků), sloužící k opylení mateřských orgánů (příp. samičích rostlin). Pyl včely sbírají především na květech entomofilních (hmyzosnubných) rostlin, kde jej rouskují a za pomoci pylových košíčků (na končetinách) nosí do svého společenstva. 

Má bílkovinný charakter a je nejdůležitější složkou potravy včel. Je zcela nepostradatelný při vývoji včelího plodu, výživě mladých včel a jako složka mateří kašičky při výživě včelí královny. Bez kvalitního pylu nemá možnost včelstvo přežít. Pyl včely ukládají v úlu do plástů nad plod a do speciálních plástů (včelích desek).

Samotný pyl se prodává a užívá jako neuvěřitelná super-potravina, včelí chléb má však několikanásobně vyšší biologickou dostupnost, je prakticky 100% absorbovatelný a obsahuje ve finále mnohonásobně více živin pro tělo. Včelí chléb je vyrobený zejména z cca 25% medu nebo nektaru, 70% pylu a z včelích slin, které mají společně s širokým spektrem přírodních probiotických bakterií a kvasinek vše potřebné pro nastartování základního aktu fermentace a kultivace. V úlu včely pevně balí pyl do malých buněk a míchají ho precizně s ostatními uvedenými složkami, nakonec buňku ještě zapečetí voskem a započne proces fermentace. Po několika týdnech pak dochází k velké čarovné transformaci a vzniká právě onen "včelí chléb".

Včelí chléb obsahuje tisíce důležitých enzymů a koenzymů. To je mnohokrát více než má kterákoli jiná potravina na této zemi.  Enzymy v těle nejsou důležité jen pro nepřetržitou regeneraci krve, tkání, orgánů a kostí, ale také pro správné trávení a udržení všech životních pochodů. 

Včelí chléb obsahuje VŠECHNY vitaminy (především všechny vitaminy B-komplexu a vitamin C, které jsou rozpustné ve vodě, a proto by měly být užívány denně). Včelí pyl dále obsahuje vitaminy D, E, K a betakaroten (provitamin A), 22 aminokyselin, 27 minerálů (včetně množství vápníku a fosforu v ideálním poměru 1:1, hořčíku, zinku, mědi a železa), stopové prvky a jak už bylo řečeno, neuvěřitelnou hojnost enzymů. Obsahuje přes 90 známých živin. Včelí chléb je také zdrojem ryze rostlinného vitaminu B12. Linol a kyseliny linolenové jsou esenciální mastné kyseliny, které lidské tělo není schopné samo vyrobit. Vitamin B12 se v pylu nachází v poměrně hojném množství.

„Včelí chléb" je pro roj životně důležitou potravinou, může se ho včelám odebrat nejvýše 30%, jinak by včelstvo příliš zesláblo. Tento včelí chléb je od zkušených Českých včelařů, kteří dobře vědí, co dělají a o roj se umí správně starat.

Kvašení nektaru a pylu

S nektarem provedou včely enzymatickou aktivaci, částečné zkvašení a vytvoří med, s pylem lakto-kvašení, plástvový proces (viz výše), enzymatickou aktivaci a vytvoří tzv. "Včelí chléb" známý např. v Rusku a na Ukrajině také jako Perga. Pro včely je med jejich primární zdroj sacharidů a včelí chléb primární zdroj bílkovin a mikronutrientů. Jako zdroj bílkovin a mikronutrientů má pyl neuvěřitelný potenciál (největší na zemi), ale ve své normální, syrové podobě není pro včely dostatečně stravitelný a výživný.

Dokud není řádně fermentován do Včelího chleba je pro včely nestravitelný. Jedním z důvodů nestravitelnosti pylu je to, že jádro je zahaleno do vrstvy celulózy, kterou trávící systémy včel a ani lidí nedokážou rozrušit a správně strávit. Další důvod se týká mnoha druhů pylu, které mají ochranný, poměrně nestravitelný povlak vosku. Jak jsme si dobře vědomi, příroda má svou vlastní obranu. 

Pojďme se podívat na to, jak některé z těchto jednotlivých pylových zrn ve skutečnosti vypadají, např. to velké ve středu, je pyl z květu dýně - nepřipomíná Vám jeho obal ani trochu silnou obranu? Pro přirozenou fermentaci však hračka k prolomení...

Včelí chléb má oproti pylu zvýšenou stravitelnost a kvalitu bílkovin (biologická dostupnost), ale je doslova natrávený do aminokyselin a ve vstřebatelnosti výživově nesrovnatelný se surovým pylem. (srovnání by bylo podobné jako porovnávat např. surové zrno ječmene ve slupce VS aktivní klíčený fermentovaný ječmen v podobě enzymatické kaše)

Uvnitř včelího chleba se také vysoce zvyšují hodnoty (a dostupnost) mnoha původních vitamínů a mikronutrientů pylu a například Vitamin K je obsažen až v něm, v syrovém pylu nikoli. Koncentrace antioxidantů a hladiny enzymů jsou také ještě výrazně zvýšeny. A co víc, mnoho z účinných zásob živin, které jsou v rámci surového pylu jakoby "v hibernaci"(spí - jsou neaktivní) jsou nyní hojně k dispozici - to platí zejména pro minerální látky a stopové prvky, jako je např. zinek, hořčík a oxid křemičitý (tyto jsou často pevně vázány v celulózové části pylu). 

Díky procesu předtrávení, fermentace a přidání medu je včelí chléb nejsilněji a mega-výživná energetická potravina. Dokonce i kyselina mléčná v něm vytvořená probiotickými bakteriemi se v našem těle přemění na energii. Další, velmi důležitá výhoda včelího chleba je, že se samozřejmě výrazně prodlužuje životnost pylu. Čerstvý pyl má krátkou životnost, rychle podléhá zkáze a pokud se velmi řádně a radikálně neskladuje třeba zmražením, pak zemře. Díky včelám a jejich tvrdé práci se však prodlužuje aktivní životnost tohoto produktu až na několik let!

Dr. G.J. Binding, britský vědec a světově uznávaný odborník na výživu, říká: „Pyl je nejjemnější, nejdokonalejší potravina a navíc gigantický zabíječ mikrobů, ve kterém bakterie prostě nemohou existovat. S tím souvisí i stručný souhrn některých poznatků Dr. Remy Chauvina a jeho společníků z Institutu chovu včel, Paříž: Antibiotikum, které bylo ze včelího pylu extrahováno, bylo zjištěno velmi účinným. Určité kultury, především tyfové typy mikrobů, byly výtažkem ze včelího pylu zabity téměř okamžitě.

Přesné nutriční hodnoty se nedají u přírodního produktu tohoto typu stanovit a jsou proměnlivé dle přírodních vlivů. Průměrně však Ambrosie obsahuje cca 20-30% bílkovin, 30% sacharidů a 2% lipidů. Tyto makro-živiny jsou však natolik bio-dostupné, že několikrát převyšují množství, které by bylo potřeba pro stejnou výživu z jiné potraviny. 

Z tohoto důvodu se nedoporučuje jíst včelího chleba žádné větší množství najednou - v první řadě je to zbytečné, jelikož z mála dostane tělo dostatek a v druhé řadě je to doslova předávkování živinami. Větší množství zbytkového vosku v Ambrosii by také při neodplivnutí mohlo u vysokého přijmu naráz dráždit žaludek. Nejlepší je jíst Ambrosii v malých dávkách (max. 5-10g) vícekrát za den.

Užití: přidání do receptů, přímá konzumace po čajových lžičkách (cca 5g) během dne, v před nebo po-tréninkové výživě, před spaním..

NIKDY AMBROSII NEZAPÍJEJTE. DOPORUČUJI NEPÍT ALESPOŇ 30 MIN. DO A 30 MIN. PO UŽITÍ. VČELÍ CHLÉB JE POTŘEBA ROZPUSTIT V ÚSTECH SE SLINAMI, POKUD CÍTÍTE, ŽE VÁM TAKTO NECHUTNÁ A MÁTE POTŘEBU HO ZAPÍT, PAK HO NEUŽÍVEJTE - VAŠE TĚLO HO NEPOTŘEBUJE.

Balení: 500g 

Baleno v hnědém nebo jantarovém lékárenském skle nejvyšší kvality.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz