100% Naive (verze 3 - Red Java 2023), 50g

Kód: 3976
Neohodnoceno
Značka: Naive
199 Kč 177,68 Kč bez DPH
Skladem
Můžeme doručit do:
17.6.2024

100% čokoládová tabulka Naive - první stovka z dílny Mistra.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Již 3. a nejnovější verze 100% Red Java od Naive. Profil je blíže verzi 1 z roku 2021 s trochu vyšší hořkostí, ale zato nejvyšší lahodností a hebkostí struktury, co jsme v čokoládě zažili vůbec! Jemnost másla a síla čistého bobu bez zrnka cukru.

Proč nemá výrobek v názvu slovo čokoláda? Ze zákona se smí čokoládou nazývat pouze výrobek obsahující nějaké sladidlo. Toto je prémiová 100% kakaová tabulka zcela bez aditiv.

Na první 100% Naive tabulku v roce 2021 jsme čekali 4 měsíce. Mistr vybíral z 15ti druhů bobů a dlouho testoval a experimentoval se všemožnými procesy. Vyhrála červená Jáva a mistrův um. Red Java je vulkanické criollo kakao z mikrošarží z Indonésie (proto je obal zařazen pod nano_lot). Je z nejlepších 100% tabulek, kterou kdy zkusíte, a o to více pokud dokážete navnímat celý profil při náležité degustaci.

Tento druh kakaovníku, také známý jako červená Jáva, produkuje sytě červené lusky s bílými boby. Boby Red Java lze rozeznat podle světlé až středně hnědé barvy kotyledonu při řezání. Nedostatek purpurových nebo tmavých pigmentů naznačuje silnou genetiku heirloom criolla. Proces klasifikace třídění světlých a tmavých bobů je velmi náročný na práci. Tři boby z každého lusku jsou nakrájeny, aby se určilo procento světlých bobů na lusk. Jakmile jsou tmavé boby odděleny od světlých, jsou fermentovány odděleně v dřevěných bednách po dobu čtyř dnů. Následně se boby suší na slunci v sušších obdobích a ručně v obdobích dešťů.

Ovocné, kožovité, smetanově lahodné a ořechově komplexní - to nemusí být první a jediná přídavná jména, která napadnou znalce při popisu 100% gurmánské čokolády tohoto typu. Přesto znalci kakaa trvají na tom, že dynamické a komplexní tóny červeného Java criolla, což je speciální druh kakaových bobů, který se nachází pouze v Jávě, jej kvalifikují jako "crème de la crème" čokolády. Identifikace aroma profilu by proto měla v případě červené Jávy znít spíše nějak takto: lahodný smetanový čokoládový krém s nuancemi kůže, dřeva a oříšků. A teď si to zkuste představit bez zrnka cukru a dokonale uspokojivé a máte 100% Naive. Samozřejmě degustace a její subjektivní výsledek je již zcela na každém a konkrétně jeho jazyku. 

Ironií je, že Indonésie - třetí největší země produkující kakao na světě - tlačí produkci kakaa do Sulawesi a přeměňuje kakaové plantáže na Jávě na plantáže pro palmový olej. Výsledkem je, že jedna z nejcennějších indonéských zemědělských komodit, ceněné Java criollo, pomalu mizí, přestože poptávka po něm roste...

Criollo boby tvoří pouze 3% světové produkce kakaa. Navzdory své legendární pověsti a faktu, že dávají vzniknout nejlepší (a nejdražší) čokoládě na světě však kakaovníky criollo snadno onemocňují a vyžadují zvláštní péči, což je důvod, proč většina farmářů dává přednost hl. příbuzným kakaovníkům forastero nebo trinitario (hybrid criollo a forastero), které se mnohem snadněji pěstují. V roce 1912 zahájil nizozemský biolog van Hall program šlechtění kakaa s cílem vyvinout hybrid odolný proti odumření. Aby toho dosáhl, zkřížil místní Java Criollo s hybridem Trinitario z oblasti Ocumare ve Venezuele. Z tohoto programu byly za posledních 100 let pěstovány čtyři hybridy, které jsou stále přítomny na hlavních plantážích v Kendenglembu, Rentengu, Bantaranandu a Banjarsari.

Původní kakaovník ze Střední Ameriky byl s největší pravděpodobností čisté criollo a criollo byl také první druh kakaa pěstovaného v Indonésii od roku 1500 a nejrozšířenější zde po celá desetiletí. Dokonce i v osmdesátých letech bylo na Javě asi 30 000 hektarů kakaových plantáží. Dnes je to 2 000 hektarů; a vše provozuje právě státní plantážní firma Perkebunan Nusantara XII (PTPN XII).

Tato 100% kakaová tabulka od Mistra Domantase má dynamický a silný kakaový profil Červené Javy s lahodnými tóny dřeva, ořechů a smetany zakončený osvěžujícími tóny lískových oříšků a kůže. Dochuť a tenký čokoládový film pokrývá jazyk asi 6 minut.

V malém městečku na východní straně Litvy vyrábí Chocolate Naive své unikátní čokolády ,,od bobů po tabulku". Každé brzké ráno čokoládový mistr pečlivě praží čerstvé kakaové boby, jejichž lahodná vůně jemně probouzí obyvatele města. Stejně jako před sto lety se v Naive kakaové boby pomalu konšují, aby se uvolnila jejich mimořádná paleta chutí s tóny ovoce, ořechů a květin. Tyto ručně vyrobené tyčinky jsou uloženy na později, aby vyzrály a pak se vytvářejí různorodé řady příchutí s přírodními superpotravinami a kořením. V Chocolate Naive, jednom z pouhých 200 výrobců tohoto typu na celém světě, začíná celý výrobní cyklus již sušeným kakaovým bobem... 

Špičkové kakaové boby jsou pečlivě vybírány z výjimečných farem. Poté jsou transportovány starými námořními cestami do Evropy a nakonec do Litvy, domova Chocolate Naive. Pro Naive jsou nejdůležitější dva klíčové principy: Zaprvé - pracují pouze s těmi nejlepšími ingrediencemi na světě. Zadruhé - snaží se stát řemeslníky světové úrovně v práci s těmito ingrediencemi. Toť vše. Naive vyrábí čokoládu způsoby, které maximálně pomáhají odhalit charakter konkrétního kakaového bobu. Čokoláda se konečně zrodí až po pečlivé analýze chuti, barvy, vůně a struktury. Již nějakou dobu Naive výrobky staví Litvu na mapu delikates jako vycházející hvězdu světové gurmánské čokolády. Zažijte si sami na sobě kus našeho tajemství.

Tato 100% "čokoláda" je stejně jako všechny kvalitní 100% tabulky velmi bohatá na energii stabilních tuků, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály, antioxidanty a teobromin - dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh 100% kakaové tabulky je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly.

Je potřeba nikdy nezapomínat, že prémiové kakaové tabulky tohoto typu se nežvýkají jako jídlo. Po malých kouscích se nechávají rozpustit v ústech a na jazyku (cumlají se). Symfonie chuti, kterou společně dokáží jednotlivé tóny pravé čokolády zahrát, má svůj průběh a čas a je dost závislá na individuálním vychutnání (ideální je nedělat v danou chvíli nic jiného) a také velmi pestrá dle původu použitých bobů a jejich typu zpracování.

Hmotnost: 50 g

Vyrobeno: Litva

Složení: Nano_lot kakao 100%. Obsah kakaové sušiny min. 100%. Může obsahovat stopy mléka, ořechů, sezamu či ořechů.

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota 2381 kJ/569 kcal
Tuky 55 g, z toho nasyc. mastné kyseliny 33 g
Sacharidy 20 g (většina jako vláknina), z toho cukry 0 g
Bílkoviny 14,8 g
Sůl 45 mg

Původ bobů: Red Java, Indonésie.

Aroma profil: Dřevo, máslo, peckové ovoce, smetana, kůže, lískové oříšky, země.

Odrůda kakaa: Java Criollo (tmavší).

Skladování: Skladujte v chladu a suchu.

Doplňkové parametry

Kategorie: Kakaové produkty
Vyrobeno: Litva
Hmotnost: 55 g
Složení: Nano_lot kakao 100%. Obsah kakaové sušiny min. 100%. Může obsahovat stopy mléka, ořechů, sezamu či ořechů.
Skladování: Skladujte v chladu a suchu.
Aroma profil/tóny: Dřevo, máslo, peckové ovoce, smetana, kůže, lískové oříšky, země.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz